Колагенът е един от основните протеини в тялото. Състои се от аминокиселинни вериги, той е важна част от структурните компоненти и съединителните тъкани като кожа, сухожилия, мускули и кръвоносни съдове, както и части от очите и зъбите.
Колагенът също така помага за съсирването на кръвта, заздравяването на рани и защитата на нервната система. Някои храни, включително костният бульон, говеждото месо, рибата, пилето, млечните продукти и яйцата съдържат колаген и помагат на тялото ви да го произвежда самостоятелно, като осигурява есенциални аминокиселини и други хранителни вещества, необходими за това.
С възрастта тялото ви не е способно да произвежда целия колаген, който ви е необходим, за това може да се приемате добавки с колаген, които го съдържат.
Най-използваните типове колаген включват:
Хидролизиран колаген (колагенов хидролизат)
Този вид се получава от едър рогат добитък (говеда), морски (морски дарове), домашни птици (често пилешки или от яйчени черупки) и други животински източници и се разгражда на по-малки и по-лесни за усвояване пептидни частици.
Неденатуриран колаген
Това е суров колаген, получен от пилешки хрущял.
Желатин
Това е варен колаген, обикновено извлечен от животински източници.
Типът, използван в избраната от вас добавка, може да повлияе на формата на добавката и нейните инструкции за дозиране. Всички хранителни добавки, съдържащи колаген, се приемат на гладно половин час преди хранене. Важно е да пиете повече вода и други течности в дните, в които приемате колаген.
Коментари