Чушките, също наричани пипер, са хрупкави зеленчуци със сладникав или пикантен вкус. Техните сортове имат различия относно вкуса, цвета и формата на зеленчука. Срещат се в нюанси на зелено до тъмночервено, както и в различна големина.
Чушките са използвани от хиляди години и днес са част от различни ястия с чушки, салати с чушки, за пици, а също се приготвят и пълнени.
Камбите са ползвани и за направата на подправката червен пипер, като се изсушават и се стриват на прах. Те са с ниско съдържание на калории и изключително богати на витамин С, както и други антиоксиданти, което ги прави отлично допълнение към здравословната диета.
Зелените, неузрели чушки имат леко горчив вкус и не са толкова сладки, колкото напълно узрелите червени пиперки.
Хранителна стойност на чушките
100 г чушки имат 31 калории, 6 г въглехидрати, 1 г протеин, 2 г фибри и 4 г захар. От тези 100 г 92 биват вода – това помага на тялото ни да остане хидратирано.
Колко тежи една чушка
Една чушка може да тежи 5 грама, а друга – 200. Една малка камба е около 100-120 г, средната е около 120-150, а една голяма може да достигне до 250 г.
Грубо в един кг чушки има 10-12 бр. пиперки.
Средно, един килограм камби ще бъдат общо 6-7 бр.
Един килограм сурови чушки се равнява на около 600 грама печени, като се изчистят от семенцата.
Една малка зелена люта чушка тежи средно 45 грама, следователно 1 килограм зелени люти чушки ще бъдат 22 бр.
А сигурно и на вас ви се прияде нещо вкусно, като например:
- чушки бюрек.
Коментари