Колкото по-малко е зърното булгур, толкова по-малко вода абсорбира то и в крайна сметка толкова по-малко вода ще ви трябва. Съотношението на водата към булгура се определя от размера на булгура.
Какво е съотношението на водата към булгура, когато се вари?
Фин и среден булгур: съотношение 1:1. Трябват ви около 1 чаша вода към 1 чаша булгур.
Груб и много едър булгур: съотношение 1:2. Тези видове булгур трябва да варите по-дълго и затова те изискват повече вода. За тях можете да използвате 1 ч.ч. булгур към 2 ч.ч. вода.
Ако водата се абсорбира напълно преди булгурът да е сварен, просто добавете още малко вода и продължете да варите, докато булгурът е напълно сварен. И ако по някакъв начин има излишна вода, след като булгурът е достатъчно мек, можете да го отцедите в гевгир.
Смесете 1 чаша едър или много едър булгур с 2 чаени чаши гореща вода в тенджера с капак. Добавете сол и зехтин и оставете сместа да заври.
След като заври, намалете котлона до най-ниската степен и оставете да ври под капак за 15 минути или докато водата се абсорбира. Времето за приготвяне на груб булгур е около 15 минути. Времето за приготвяне на много груб булгур е около 20 минути.
След като булгурът е напълно сварен, свалете го от котлона и го оставете да почине още 15 минути. Сервирайте сварения булгур като вкусна гарнитура.
Свареният булгур може да използвате за вкусотии като:
- сарми с булгур;