Ако искате да впечатлите гостите, които сте поканили на вечеря, няма по-добър избор от висококачественото печено телешко контрафиле. Това говеждо месо е нежно и сочно. Освен това е лесно да се приготви във фурната или на скара.
Печеното телешко контрафиле е най-добре да се сервира леко алангле. Това месо е толкова постно и в противен случай може да стане сухо и да загуби вкус, ако много се препече.
Колко време се пече телешко контрафиле?
Готвенето на това месо във фурната е лесно. Уверете се, че месото ви е напълно размразено. Ако е замразено, размразете го в хладилник един ден, преди да го приготвите.
Преди готвене доведете месото до стайна температура. Извадете месото си от хладилника поне час (но не повече от два часа) преди печене.
Натрийте телешкото контрафиле с омекнало масло и подправете добре с подправки по вкус. Оставете така за 30 минути. Отличен избор е едра сол и прясно смлян черен пипер. Класика!
Загрейте фурната до 200°С.
Поставете месото в плик за печене (или увийте във фолио) в тава върху решетка във фурната. Не добавяйте вода и не покривайте месото.
Намалете градусите на фурната до 160°С и печете за около 60 минути (месото трябва да достигне 64 °С във вътрешността. Половин час след поставянето във фурната, ако имате термометър, проверявайте температурата през около 10 минути).
Не забравяйте, че месото ви ще продължи да се готви и след като го извадите от фурната.
Извадете от фурната след готовност и прехвърлете изпеченото месо върху дървена дъска, като не го изваждайте от плика за печене. Оставете го да почине за 15 - 20 минути, преди да го извадите и нарежете.
Пригответе си подходящ сос за месото.
А сега вижте как се правят:
- сочни телешки стекове;
- ароматно телешко задушено;
- телешко руло;
- телешки шол;
Коментари