Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как се готви телешко контрафиле

Как се готви телешко контрафиле

Как се готви телешко контрафиле
Регулируем сушилник за мивка тип кошница-27%
Препоръчано за теб:
Регулируем сушилник за мивка тип кошница
23.00 лв.
16.90 лв.

Телешкото месо има важно място в кулинарната среда заради своите ценни вкусови и хранителни качества. Всяка част от телешкото месо има широко кулинарно приложение и различни интерпретации по цял свят.

Телешкото контрафиле е висококачествено парче месо, което се намира в гръбнака на животното, близо до телешките ребра. Това месо е изключително нежно и вкусно, което го прави популярно сред гурметите и в кулинарията.

Исторически, говедата са се отглеждали за месо и млечни продукти и различните части на говедата са използвани в кулинарията по различни начини. Телешкото контрафиле заедно с други висококачествени части на говедата е било ценено за своя вкус и качество, особено в гурме кухните.

Ето как се готви телешкото контрафиле

Подготовка на телешкото контрафиле за готвене

Преди да готвите телешко контрафиле, оставете го на стайна температура за около 30 минути до 1 час, за да придобие равномерна стайна температура и да се улесни последващото му приготвяне. След това почистете месото от евентуални мембрани и излишни мазнини.

Подправяне на телешко контрафиле

Tелешко контрафиле

За подправянето на телешкото контрафиле можете да приготвите сол, черен пипер и други подправки по ваш избор, като например розмарин и чесън. Натрошете месото с подправките, преди да преминете към метода на приготвяне.

Печене на телешко контрафиле

Предварително загрятата фурна е отличен начин за приготвяне на телешко контрафиле. Подгответе тава, добавете малко масло и загрейте на средна висока температура.

Поставете телешкото контрафиле в тавата и печете го на средна до висока температура. Температурата на фурната зависи от вашите предпочитания, но за розов център, обикновено се използва температура от 135°C до 150°C. За по-зададен център, увеличете температурата.

Печете телешкото, като го обръщате след определен интервал, за да се пекат и двете страни равномерно. Това може да отнеме около 20-30 минути, в зависимост от дебелината на контрафилето и температурата на фурната.

Проверка на степента на готовност

За да проверите степента на готовност използвайте месомер или месарски термометър. Телешкото контрафиле се приготвя до вътрешна температура от около 55°C за розов център и 60°C за средно изпечено месо. След изваждането от фурната, оставете месото да почива за около 5-10 минути, за да се запази сокът и да се постигне по-добра текстура.

Нарязване и сервиране на телешко контрафиле

Нарежете телешкото контрафиле на тънки филии, преди да го сервирате. Можете да го сервирате още с различни гарнитури, като например печен картоф или зеленчуци.

Виж също как се приготвя перфектното телешко филе Вайсбрат, какви подправки се слагат на телешко или прочети тайните на крехкото телешко.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest