Gotvach.bg»Съвети»Какво е алангле и как се приготвя?

Какво е алангле и как се приготвя?

ЕлиЕли
Помощник Готвач
412499
Какво е алангле и как се приготвя?

Алангле е готварски термин, който идва от френски език и по-точно от френската кухня. Това е вид термична обработка на месни ястия, при която обработка месото остава леко сурово или така нареченото "кърваво".

По-познат в кулинарията е терминът "Rare", който именно означава алангле.

За да се приготви rare или алангле стек, има различни варианти. Всеки един от тези варианти се определя от месото, което ще се използва. Най-често използвани са говеждо, агнешко и свинско месо.

За говеждия rare стек е важно да се пече между 49 и 51 градуса по Целзий. Стекът се обръща за минута-минута и половина, за да се запече от всяка страна.

За агнешкия стек алангле е важно да се пече на 57 градуса температура на изпичане, като пак се задържа за минута от всяка страна, преди да се обърне.

За свинския стек алангле е важно да се пече на 63 градуса температура. Въртенето на стека е както при останалите два - минута-минута и половина от всяка страна на месото.

Най-лесно можем да разберем дали стекът е на желаната степен, като го пипнем с пръст или използваме кулинарен термометър. Ако желаем месото да е изпечено на степен rare, то когато го пипнем, трябва да е меко.

И за финал - за да избегнем грешното схващане, че ако месото не се изпече, може да доведе до някакво заболяване, ще го оспорим с факта, че в самото месо няма никакви вредни бактерии.

Биологичното замърсяване е само върху повърхността на месото и се премахва при самата термична обработка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати