Дрождите на маята често се свързват с консумацията на хляб и тестени изделия, а хората с непоносимост към глутена често се питат дали е безопасно за тях да я консумират.
Накратко - това зависи от вида на маята. Повечето дрожди са без глутен, но има и някои видове, които съдържат глутен. Най-често срещаните видове дрожди, използвани за печене, като хлебна мая и активна суха мая, са без глутен.
Хлябът, приготвен с хлебна мая, е без глутен, стига другите използвани съставки също да са без глутен. Много хлябове без глутен се приготвят с дрожди и са безопасни за консумация от хора с цьолиакия.
Дрождите са едноклетъчен микроорганизъм и член на царството на гъбичките. В момента има най-малко 1500 вида дрожди, но те съставляват само около 1% от всички гъби в света. Докато дрождите са едноклетъчни, те са еволюирали от многоклетъчни предци, което означава, че имат някои интересни черти, които липсват на други едноклетъчни организми.
Те се размножават бързо, имат широк спектър от метаболитни вариации и разбира се, много приложения в кухнята и извън нея.
Известно е, че дрождите генерират електричество, произвеждат етанол, лекуват инфекции и правят много други мистериозни неща, които науката все още се стреми да разбере.
Те също се използват в повечето рецепти, които изискват образуване мехурчета - като бира, вино и хляб (известен още като процес на ферментация във въглероден диоксид и алкохол).
Вижте още полезни рецепти за кето хляб и безглутенови сладкиши.
Коментари