Ако сте в настроение да замесите нещо вкусно като питка, кекс, курабийки или друго подобно печиво, тогава може би се чудите – колко бакпулвер трябва да сложа в сместа?
Ще разгледаме точно този въпрос, като започнем със същността на тази съставка, после ще погледнем функцията ѝ, и накрая ще разгледаме нужните количества.
Какво е бакпулвер и защо го използваме?
Нека да започнем с основната информация – бакпулверът е прах с бял цвят, чиято функция е да подпомогне увеличаването на обема тесто. Това се случва чрез мехурчета въглероден двуокис, които се формират в тестото.
Те се формират, защото бакпулверът съдържа сода бикарбонат и лимонена киселина – те взаимодействат помежду си и така се получават балончетата и кексът бухва.
Благодарение на тези мехурчета, набухвателят прави тестото пухкаво и мекичко. Ако не се сложи, печивото ще стане плътно и тежко.
Колко бакпулвер да сложим в на 1 кг брашно?
Най-общо казано, за 1 кг брашно ще използвате 30 до 40 г бакпулвер. Но количеството може да варира, в зависимост от рецептата и продукта, който искате да направите!
Също, може да се приеме, че за 1 ч.ч. брашно се слага по 1 ч.л. бакпулвер.
За 500 г брашно ще са достатъчни около 15 г бакпулвер или поне 1 пакетче (10 г).
С тези знания можете да бъдете уверени при приготвянето на следващото тесто и да изпълните дома с уникалния аромат на домашен хляб, селска торта, пухкави мъфини или каквото решите.
Коментари