Как да се храним при афти в устата?

Как да се храним при афти в устата?

Афтите в устата са малки болезнени язвички, образувани по езика, венеца и вътрешната страна на бузите. Те могат да са дължат на нисък имунитет, поддържане на лоша хигиена в устната кухина, одраскване, както и на много други причини.

При поява на афти в устата се налага временна промяна в начина на хранене на болния. За да не се разранят язвичките, е препоръчително временно да се спре употребата на твърди и ръбести храни, като чипсове, сухари, ядки. Противопоказни са още алкохолните питиета, кафето и цигарите.

Не е зле да се ограничи и консумацията на риба, месо, сирене, кашкавал, тъй като животинските белтъчини подкисляват организма и забавят заздравяването. Не ви съветваме също така да приемате прекалено пикантни, кисели и солени храни, понеже те също биха могли да раздразнят афтите. Внимавайте с прекалено студените или прекалено горещите ястия. Раздробявайте храната и я приемайте в малки количества.

В същото време можете да консумирате засилено босилек, спанак, мед, сусамов тахан, куркума. За справяне с проблема би допринесла консумацията на чайове от лайка, мащерка, липа.

За да ускорите оздравителния процес, правете гаргари по 2-3 пъти на ден още с отвари от полски хвощ, камшик, салвия, невен. Ако забележите, че въпреки взетите мерки афтите продължават да ви притесняват, не се колебайте и потърсете лекар.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати