Gotvach.bg»Съвети»Колко кафе се слага в кафеварка и джезве?

Колко кафе се слага в кафеварка и джезве?

Г. ВълчеваГ. Вълчева
Новак
220
Колко кафе се слага в кафеварка и джезве?

Каква е рецептата за перфектна сутрин - перфектно приготвено кафе. Нужно ви е да знаете само няколко малки трика, за да постигнете желания резултат.

Може да ви се струва, че няма значение колко фино е смляно кафето, но всъщност това влияе върху вкуса и силата му. Степента на смилане също така трябва да бъде съобразена и с вида на кафе машината.

При стандартната кафемашина с плосък хартиен филтър се използва средно смляно кафе. При конусообразен филтър използвайте една идея по-фино смляно, но не прекалено. Френската преса изисква не толкова фино кафе, а кафеварката позволява грубо смилане.

Предварително смляното кафе е удобно, а и в повечето случаи нямаме избор, защото така се продава по магазините. Кафето на цели зърна обаче се запазва най-дълго прясно. Ако нямате кафемелачка, най-добре е да купите кафе на зърна и да помолите бариста да го смели според вашата кафемашина.

Стандартното съотношение за приготвяне на кафе е 1-2 супени лъжици смляно кафе на 150 мл вода - 1 супена лъжица за по-леко кафе и 2 за по-силно. Обикновено 150 мл са еквивалентни на 1 „чаша“ в стандартна кафемашина.

И така, какво означава това спрямо вашата кафемашина? За да напълните кафемашина за 12 чаши от 150 мл, ще ви трябват 12-24 супени лъжици смляно кафе. За по-малка съвместимост на кафемашината просто намалете количеството, но запазете съотношението.

Тъй като водата съставлява по-голямата част от кафето, качеството е от значение. Чистата вода произвежда кафе с най-добър вкус – всякакви минерали и добавки могат да повлияят на вкуса. Твърдата вода може дори да причини натрупване на минерали в кафемашина (не се притеснявайте – лесно се почиства с оцет.). Качеството на чешмяната вода варира в региони, така че изводът е, че ако не харесвате вкуса на водата от кранчето, първо я филтрирайте или си купете изворна.

Автоматичните кафемашини загряват водата вместо вас, но ако имате френска преса или подобна машина, ще трябва да загреете водата до температура малко под кипване за оптимален вкус.

Всички разновидности на кафемашините имат предимства и недостатъци. Домашните автоматични кафемашини са най-лесните за използване, просто добавяте вода в резервоара и пълнете контейнерчето с кафе до горе, или пък слагате капсула.

Други видове кафемашини, както и кафето на джезве са малко по-ангажиращи, но след като овладеете технологията, няма да ви отнема почти никакво време. Спазвайте съотношенията, за да приготвите перфектна чаша ароматно кафе.

А тя има нужда и от перфектна компания - кекс за кафе или пък малки и ароматни сладки за кафе.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати