Свинската плешка е едно чудесно парче месо, идващо от областта на рамото, което става изключително сочно и крехко, ако се приготвя бавно за няколко часа, а и не е скъпо в магазина.
Винаги избирайте парче, което изглежда свежо и има червено-розов цвят, най-добре го пригответе веднага, съхранявайте максимум до 3 дни в хладилник, или приберете във фризер.
При свинската плешка вероятността месото да стане сухо е много малка, дори и да се готви няколко минути повече, отколкото трябва. Начините да приготвите свинската плешка са много – може да сготвите цялото парче във фурната, може и на по-малки парчета, подходящо е за яхнии и за кайма.
Примерни начини да сготвите свинската плешка:
- яхнии - с грах, картофи, моркови и лук/с картофи, лук, чушки и домати/със зелен боб;
- на фурна – пържоли или цялото парче, сервирано с отделна гарнитура (гъбен или друг сос, картофено пюре, печени зеленчуци или само картофи). Може да се направи и в плик, или с ориз, или със зеленчуци;
- задушено свинско - с праз лук/жълт лук и гъби;
- гювеч – с множество зеленчуци като лук, картофи, моркови, чушки, домати, заедно с подправки и мазнина, всичко в голям гювеч;
- винен кебап;
- хапки на тиган;
- свинско руло;
- на скара;
- ако е месото е смляно, тогава има още толкова възможности – кебапчета, кюфтета (печени, пържени, на скара), пълнени чушки, супа топчета, кюфтета с бял/доматен сос, лазаня, мусака, сарми, руло стефани, спагети болонезе, запеканка.
Коментари