Ако се чудите как да разберете дали патладжанът, който сте купили, вече е развален и не става за консумация, има 8 начина да разберете кога е развален патладжанът и не е годен за консумация. А ето и кои са те:
1. Първи начин да разберете дали патладжанът е развален, е по неговата текстура. Ако той е мек, и когато го хванете е хлъзгав и вече не е така бляскав, както когато вече сте го купили, то това значи че е развален. Също така можете да разберете дали вече не е годен за консумация и когато го разрежете. Ако след като го нарежете, е кафяв на цвят, тогава консумацията му не е препоръчителна. Друг фактор е и това, че по неговата кожа може да има тъмни петна;
2. Твърдост - Ако патладжанът не е твърд, а мек, то най-вероятно е развален;
3. Повърхността на патладжана трябва да има блясък, което показва, че е пресен и е годен за консумация. Блясъкът идва от восъка, който патладжанът произвежда и който му служи за защита;
4. Ако когато нарежете патладжана, той е лигав, това означава, че е развален. Семената му също стават лигави, когато се развали;
5. Кафяв цвят - Ако след като нарежете патладжана, той е кафяв на цвят, това значи, че е развален. Също така това значи, че той не е пресен;
6. Гниещи петна - Ако забележите гниещо петна по патладжана, това значи, че той е развален;
7. Миризма - Ако патладжанът ви мирише лошо или на гнило, това значи, че той е развален.
Ако обаче имате свежи патладжани, то непременно трябва да си с готвите нещо вкусно с тях, като например:
Коментари