Любимото ястие, което от деца са ни приготвяли вкъщи - миш-машът, е бързо и лесно решение да сготвим нещо, когато нямаме много време. Нужни са ни основно яйца, сирене и много чушки, а съотношенията и пропорциите се въпрос на предпочитания, откъдето неслучайно идва името на тази вкусотия.
Въпреки че точна формула за миш-маш няма, съществуват някои подходящи подправки, които няма да съжалявате ако включите.
И така, миш-машът се среща в различни варианти. Някои предпочитат да използват само печени чушки и домати, други добавят патладжан. Подходящо е да нарежете моркови и тиквички, макар че класическата рецепта за миш-маш не вклюва тези зеленуци.
В някои рецепти срещаме и миш-маш с картофи, но те биха утежнили вкуса на манджата, която и без това е доста засищаща. Една от причините за това се дължи на солидното количество сирене, което най-често добавяме. Начин да олекотим миш-маша и да го направим по-диетичен, е като сложим извара.
Традиционно чушките са печени, но могат да бъдат и задушени, а доматите са от консерва. Яйцата се разбиват, сиренето се натрошаваме на ситно. Рецептата е много лесна, особено единствено е разбъркването на съставките.
Важно е, щом всички продукти са в дълбокия тиган, да не спирате да бъркате през цялото време, за да не загорят зеленчуците. В някои варианти, макар и рядко срещани, миш-машът се приготвя на фурна.
Когато добавите всичко необходимо, съществено за крайния резултат е да не забравяте подправките за миш-маш. Основно те са сол и червен пипер. Можете да сложите също черен пипер, ситно нарязан пресен магданоз или в краен случай сушен.
Кориандър и чубрица също са изключително подходящи. Тази селска гозба позволява да експериментирате с подправките, така че не се колебайте да проявите въображение с вашата чушчена манджа.
Коментари