Gotvach.bg»Съвети»Как да разпознаем, че пържолите са развалени?

Как да разпознаем, че пържолите са развалени?

Kristina K.Kristina K.
Новак
1462
Как да разпознаем, че пържолите са развалени?

Възможно е пържола да се развали, дори ако е била съхранявана във фризер. Освен ужасния вкус, развалената пържола може да ви причини хранително отравяне. Как да разберете дали една пържола се е развалила? Има определени признаци, за които трябва да внимавате - те показват, че пържолата е развалена.

В следващите редове вижте 5-те знака, че стекът ви е развален:

1. Проверете срока на годност

Това е един от най-очевидните начини да разберете дали пържолата е развалена. Когато сте в супермаркета или при месаря, винаги проверявайте срока на годност, за да сте сигурни, че не е изтекъл или че месото няма да се е развалило до момента, в който планирате да го приготвите.

2. Месото е лигаво

Един от най-лесните начини да откриете развалена пържола е чрез слузта, която тя отделя. Когато я докоснете, ще забележите лигав филм на повърхността. Слузта се усеща хлъзгава и лепкава, което е признак на гранясала пържола. Мухълът е индикация, че прясното месо е абсорбирало бактерии и вече не е безопасно за ядене. Някои пържоли може да не са лигави, но ще имат странен цвят и мириз.

3. Пържолата е безцветна

Може да забележите, че месото е променило цвета си и изглежда кафяво, жълто или дори зелено. Възможно е също така да забележите няколко петна, които са признак на обезцветяване. Два протеина придават цвета на месото: миоглобин и хемоглобин.

Миоглобинът придава на месото червения цвят, а хемоглобинът е в кръвта. След като нарежете пържолата си, миоглобинът започва да реагира с кислорода, като придобива пурпурночервен цвят. След като изложите нарязаното си месо на въздух за около половин час, то ще придобие вишнево-червен оттенък. Следващият етап се случва три дни по-късно, когато миоглобинът се окисли и оцвети месото в кафяво. На този етап месото е безопасно да се яде. Това, че то е променило цвета си, не означава, че е развалено.

4. Месото е сухо

Ако пържолата е суха, има вероятност да е развалена. Една суха, набръчкана и дехидратирана пържола разкрива, че не е най-добрата за консумация. Сухотата ще повлияе на текстурата и вкуса на пържолата.

5. Миризма

Един от най-лесните начини да откриете развалена пържола е по нейната миризма. Ще забележите значителна разлика между миризмата на прясна пържола и тази, която е развалена. Развалената пържола ще има силна миризма на амоняк.

Ако вие обаче разполагате с хубави и качествени пържоли, то вижте нашите предложения за тяхното приготвяне:

- Пържоли на Фурна;

- Пържоли в Гювеч;

- Пържоли със Сос;

- Пържоли на Тиган.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен