При сравнение на свинското спрямо говеждото месо свинското има повече хранителни вещества, но за сметка на това е източник и на повече мазнини.
Свинското месо е драстично по-богато на витамини B1, B2 и E. Считаният за много важен витамин D напълно липсва в говеждото месо, докато свинското има 13% от дневната стойност, и то само в 100 грама.
От друга страна, телешкото месо е с по-високо съдържание на витамин В12.
Като цяло отглеждането на прасетата е по-евтино за поддържане и по-лесно от това на кравите. Това е основната причина, поради която в хранителните магазини свинското месо е по-достъпно спрямо цената на говеждото.
И разфасовките като свинска плешка или пък свинско филе са евтини.
Свинското месо е много по-евтино от говеждото в хранителните магазини като Metro например.
Също така прасетата растат бързо и генерират по-голямо потомство. Ако няма проблеми по време на бременността, свинята майка обикновено е бременна за 16-17 седмици и ражда минимум 10 прасенца.
Свинете майки могат да раждат два пъти годишно. Освен това на прасетата им трябва по-малко време (по-малко от 6 месеца), за да достигнат пазарен размер.
Една крава ражда веднъж годишно и затова говедата са по-скъпи за отглеждане по всякакъв възможен начин.
Остава всеки сам да си прецени дали предпочита да готви по-често свински гозби или пък ароматно телешко задушено.
Коментари