За истинските ценители на храната свинското месо е важна част от стойностното меню. Това е едно от най-предпочитаните меса заради своя богат и наситен вкус, който дава възможност за създаването на хиляди рецепти.
Свинското месо намира приложение в кулинарията чрез своите разфасовки, които се радват на особена почит в традиционната кухня. Прието е, че техният брой е общо 9, като от тях има по-малки съставни части. Основните дялове на свинското месо са свински врат, котлети, бонфиле, свинска плешка, свински гърди, горен свински бут, долен свински бут, свинска глава, контрафиле.
В това отношение трябва да се спомене и по-малката съставна част - свинската флейка. Тя е елемент от коремната област на животното.
Флейките са изрезки от тази част на месото, която е разположена между предните и задните крака. Тази област се характеризира със значително по-тлъсто месо, което е засищащо и подходящо за тежки зимни ястия.
Ето няколко варианта за приготвяне на вкусни свински флейки:
Мариновани свински флейки
Флейките се поръсват с черен пипер, след което се запържват от двете страни за кратко. След това запържвате джинджифил, скилидки чесън и още подправки по ваш вкус. Разбърквате ги добре. В тава слагате флейките и ги заливате с готовата смес. Покривате с фолио и ги изпичате във фурна на слаб огън;
Свински флейки с топено сирене
Първо посолявате свинските флейките и ги поръсвате с черен пипер. След това ги поливате с малко вино и ги оставяте да попият. Следващата стъпка е да запържите на тиган свинското месо равномерно. Доливате още малко вино и задушавате за около 20 минути. Изсипвате малко сметана, добавяте подправки по вкус и разбърквате добре. Накрая прибавяте и нарязаното топено сирене. Разбърквате за около 1-2 минути и сваляте ястието от котлона.
Коментари