Gotvach.bg»Съвети»Какъв гювеч да си купя?

Какъв гювеч да си купя?

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94265
Какъв гювеч да си купя?
Снимка: Зори

Гювечът е идеалният подарък при поводи като раждане на бебе или нанасяне в нов дом.

Ползването на гювеч често е голям плюс при пикници, посрещане на гости и прочие. Също така е идеалното решение с един съд да нахраните повече хора у дома, наведнъж.

Кой е най-добрият гювеч?

Ето и кратко описание на най-добрите видове гювечи:

Има няколко вида материали, от които обикновено се правят гювечи за готвене. Ето плюсовете и минусите на всеки.

Стъклен гювеч

Обикновени и достъпни, стъклените гювечи имат едно голямо предимство: можете лесно да наблюдавате храната при готвенето. Стъклото обаче има и своите недостатъци. Стъклото може да се напука или дори да се счупи, когато е изложено на температурни промени, като преминаване от хладилник или фризер в загрята фурна. Разбира се, това може да се случи и с керамичните съдове за готвене, но е по-често явление при стъклото.

Керамичен гювеч

Керамичните гювечи са много често срещани. Той се използва много в традиционната българска кухня. Любим на всички е бобът в гювеч, но преди да използвате съда, трябва да следвате строгите инструкции за работа с гювеч преди първо готвене.

Порцеланиви гювечи

Гювечът от порцелан е естествено незалепващ, когато се готви в него, но като цяло е по-крехък.

Чугунен гювеч

Чугунът е добре известен със своята способност за задържане на топлина, както и със своята тежест. Така че - внимавайте! Емайлираните чугунени гювечи могат да се справят с директна топлина като готвене на котлони, което гювечите, направени от другите материали, не могат да направят. Не се употребяват често в домакинствата!

Ако сте избрали своя гювеч за готвене, то непременно изпробвайте някоя от любимите ни рецепти за:

- постен гювеч;

- свинско в гювеч;

- пилешки гювеч;

- джолан в гювеч;

- гювеч с картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен