Перфектно изпеченото парче гъши дроб (Фоа Гра), хрупкаво отвън с топла маслена сърцевина, която се топи в устата ви, е кулинарен еликсир за сетивата ви.
Тази рецепта за печен гъши дроб, която ще видите по-долу, подчертава богатите вкусове и идеалната текстура, които показват защо гъшият дроб е един от най-търсените продукти в кулинарния свят.
Гъшият дроб може да бъде продукт, който плаши много готвачи. Доста малко хора работят често с него в кухнята си.
Съвети при приготвяне на Фоа Гра
При приготвянето на гъшия дроб използвайте горещ нож, за да го нарежете (две парчета от по 100 грама) на резени с дебелина около 2 см. Направете малки кръстосани разрези във всеки резен, преди да ги овкусите със сол и черен пипер.
Използвайте голяма резачка за бисквити, за да изрежете два кръга от около 14 см от две дебели филийки домашен селски хляб.
В малка купа комбинирайте 1/2 ч. л. сол и 1/4 ч. л. черен пипер.
Нарежете три смокини наполовина и ги посолете и поръсете с черен пипер.
В малка купа смесете заедно смокините, 1/2 с.л. мед, мащерка и 1/3 ч.ч. коняк. Оставете смокините да се мариноват поне 15 минути.
Запечете гъшия дроб в голям чугунен тиган, който е предварително загрят на силен огън. Тиганът трябва да е сух и много горещ. Резените трябва да се запържат в зехтин, докато станат златистокафяви, обикновено това отнема от 30 до 60 секунди от всяка страна. След като резените гъши дроб се запекат, поставете ги върху хартиена кърпа и леко ги подправете със сол и черен пипер.
Бързо препечете хляба в тигана, той трябва да бъде препечен само за 30 до 45 секунди от всяка страна.
- Поставете смокините с изрязаната страна надолу в тигана. След минута-две добавете маринатата за смокините. Гответе, докато смокините се карамелизират и сосът започне да се сгъстява.
Преди да поднесете ястието, поставете препечения хляб в средата на чинията, като отгоре поставете резените Фоа Гра. Поставете смокините отвън и залейте със соса от тигана върху смокините.
Отгоре поръсете с 1/2 с.л. смлян лук вашето вкусно Фоа Гра.
Коментари