Фаршът всъщност е другото наименование за кайма. Представлява смляно с месомелачка или или кълцано месо – телешко, свинско, говеждо, пилешко. Възможно е да има и фарш от риба, но това е по-рядко, в повечето от случаи се отнася за смляно месо.
Към фарша може да се добавят различни подправки, зеленчуци, галета, хляб и яйца, както и други съставки. Крайната цел е получаването на смес, от която се оформят различни по форма и вид ястия. Фаршът може да бъде произведен както от един вид месо, така и няколко вида.
Класическото смесване на смляно месо в българската кухня е 40% свинско месо към 60% телешко месо. В нашата кухня от кайма се правят различни ястия, които са се превърнали в емблема – мусака, кюфтета, супи, филийки и много други. С фарш се приготвят и най-различни пълнени зеленчуци – домати, картофи, чушки, тиквички, патладжани. Наистина ястията с фарш са много и са разпространени не само в нашата, но и в чуждестранните кухни.
С кайма се пълнят пелмени, правят се макарони и лазаня, стекове и омлети. Спокойно може да се каже, че е възможно да се приложи в почти всяко ястие. От кайма се прави и любимата на българите супа топчета, без която кухнята ни не би била същата.
Коментари