Пръжките са изключително популярно българско ястие, което е прави от сланина, която се стопява чрез пържене. Освен сланина, в пръжките може да се сложи и месо. Те се консумират през зимата, когато се колят прасетата и по селата настава истински пир от вкусно свинско месо и руйно червено вино.
Ако искате да си приготвите пръжки, няма нищо сложно в технологията, но все пак трябва да се спазват някои правила. Приготвената сланина се нарязва на по-ситни парчета. След това се пържи в голям съд (най-добре казан), докато самият той не се изпълни с мазнината, които пръжките пускат.
Това е маста, отделяща се от сланината. Когато пръжките променят цвета си и потъмнеят, както и маста също потъмнее, пръжките трябва да се отцедят от отделилата се мазнина и да се оставят да изстинат. По време на пърженето трябва да разбърквате почти непрекъснато. Структурата на готовите пръжки трябва да бъде хрупкава.
Пръжките се посоляват леко и се слагат в буркани. Съхраняват се в хладилник. Може да ги използвате за направа на различни рецепти – плънки на солени кифли, в качамак и някои тестени изделия. Вижте и няколко рецепти с пръжки: Зелник с пръжки, Пръжки с лук и Боб с пръжки и кисело зеле.
Коментари