Много използван зеленчук у нас е зелето. Консумира се през цялата година, тъй като не съдържа много калории и е подходящо за диетична храна.
Друго негово достойнство е съдържанието на витамин С в по-големи количества, отколкото в цитрусовите плодове, заради което го наричат северен лимон. В древността го смятали за божествена храна, както и за лековито растение. В древна Гърция и Рим го задушавали с много подправки, а в Египет го поднасяли като лакомство в края на храненето.
У нас зелето се консумира често под формата на прясна зелева салата с други продукти или се готви като ястие с месо. Най-сполучливата комбинация е със свинско. Може да бъде във вариант с прясно или кисело зеле, като и двете рецепти имат своите достойнства и почитатели.
За летните месеци по-подходящ е тандемът на прясното зеле със свинско. Рецептата изисква майсторство, но не е трудна и може да се приготви и от начинаещи кулинари. Ето едно предложение за това вкусно ястие - идеалната рецепта, за да се научите как се прави свинско със зеле.
Необходими продукти:
около 1/2 кг свинско
1 неголяма зелка
1 глава лук
2 скилидки чесън
¼ кг доматено пюре
1 -2 дафинови листа
1-2 с.л. червен пипер
100 мл олио
Сол
1 лъжица лют пипер по желание
Приготвяне:
Зелето се изчиства, нарязва на ситно и се намачква със сол.
Месото се реже на едри парчета. В тиган се слага половината от олиото и 1 скилидка чесън, нарязана на ситно да се запържи. Тя служи само за овкусяване на олиото и след запържването си изхвърля.
В овкусеното олио се изпържва свинското месо до златист цвят.
В друг съд се слага останалата част от олиото и се пържат ситно нарязаният лук с втората наситнена скилидка чесън. Прибавят се последователно червеният пипер, доматеното пюре, черният пипер и дафиновият лист. Пържат се около една минута и се изсипват в тава, в която предварително са сложени зелето и месото. Всичко се смесва добре и се добавят 200 милилитра вода.
Тавата се покрива с алуминиево фолио и се слага да се пече във фурна на 150 градуса за около 1.5 часа. След това тавата се изважда, маха се фолиото и се връща обратно за още половин час да се запече. Накрая може да се поръси с лют пипер или накъсана сушена люта чушка за пикантен вкус.
Времето за приготвяне на свинско със зеле зависи от сорта на зелето, както и от самата ви готварска печка.
Коментари