Текилата е мексиканска напитка, която се получава от сърцевината на синьото агаве. Въпреки че се смята, че текилата е много силна напитка, тя всъщност не е по-силна от останалите спиртни напитки и обикновено е около 38%. Когато пиете текила, тя не бива да е охладена. Най-добре е да е със стайна температура.
Много е популярно да се пие на екс от шотове по 25 г, след което се облизва малко сол от дланта и се изяжда резен лимон. Възможно ли е да поднесем и мезе към текилата? Разбира се, че е възможно. Към всяка една напитка може да се поднесе нещо за хапване, още повече, че благодарение на храната няма да се напием толкова много и махмурлукът на следващия ден няма да е така тежък.
Но какво точно да поднесем? Тъй като е прието текилата да се пие на екс, малцина въобще се замислят за някакво мезе. Въпреки това може да сложите кисели краставички или някаква туршия или ядки. Тъй като текилата е мексиканска храна, спокойно може да поднесете и чипс тортила със салца.
Не е изключено да си направите и най-обикновена салата домати и краставици, към която да добавите и някоя друга печена чушка. Какви мезета ще сложите зависи изцяло от вашия вкус – може да сложите сухи мезета, сирена, кашкавали. Важното е да ви допада комбинацията и да консумирате текилата с мярка.
Коментари