Как се мие глинен гювеч?

Как се мие глинен гювеч?

Гювечът или въобще глинените съдове са ми сред любимата посуда в кухнята. Готвенето в керамични съдове дава винаги отлични резултати! Всяка домакиня трябва да има в къщата си голям гювеч, малки гювечета и гърне. При покупка, предпочитайте да са троянска керамика(казват, че глината около Троян е най-добрата) и да са добре гледжосани отвътре и отвън.

След като закупите голям гювеч или друг керамичен съд най-напред го измийте, но само с вода. Напълнете го с вода и го оставете за около един час. След това го сложете, заедно с капака във студена фурна и започнете постепенно да увеличавате градусите до кипването на водата.

Изключете фурната и оставете гювеча вътре до пълното му изстиване. Най-добре е това да се направи вечер и на сутринта гювечът ще е готов за употреба. След като изхвърлите водата, го оставете да изсъхне напълно и го намазнете с растителна мазнина като олио.

Преди всяко готвене намазнявайте добре дъното и капака(от вътрешната страна), докато започне да изглежда гладко. Добре ще е първото кулинарно творение в гювеча да е някакво мазно месо.

Не забравяйте и спазвайте основни правила- студен гювеч се поставя в студена фурна. Не използвайте студена вода върху гореща керамична повърхност или обратно, защото това може да доведе до счупването на съда.

Почиствайте глинения съд внимателно!

За идеално почистване на глинен гювеч за повърхността на съда използвайте пластмасова стъргалка и изплакнете обилно с течаща вода.

Не използвайте сапун, освен ако не желаете следващото ви ястие да им вкус на сапун.

Не слагайте съдове с керамична повърхност в съдомиялна, защото температурите могат да повредят съда и в него да остане постоянна миризма на препарат за почистване, която ще се пренесе върху храната ви.

Намазнените керамични съдове потъмняват след използването на мазнина или пък им се образуват петна. Затова не си мислете, че са мръсни.

Ако повърхността на съда стане лепкава използвайте смес от вода и сода за хляб за почистване. Можете да опитате и със съвсем малко сапун, но след това задължително трябва да минете съда с мазнина.

След измиване дръжте глиненото гърне в шкафа без капак, тъй като може да има остатъчна миризма от ястието.

Рейтинг

4.5
Общо 2 гласували
5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати