Неотвореното синьо сирене има срок на годност от месец до 6 месеца в зависимост от опаковката му и обикновено запазва добро качество поне още няколко седмици, когато се съхранява в хладилник под 4°С.
След като отворите опаковката синьо сирене, консумирайте сиренето в рамките на 3 до 4 седмици. Същото важи и ако купувате парче сирене, отрязано от прясното колело.
Този срок на годност от 1 до 6 месеца зависи от начина на опаковане. Ако вашето синьо сирене е опаковано в хартия за сирене, найлонова опаковка или в картонена опаковка (подобно на Бри), най-вероятно има кратък срок на годност. Но ако е запечатано херметически, ще остане с добро качество много по-дълго.
За щастие, опакованото парче сирене, което купувате във вашия магазин за хранителни стоки, обикновено идва с дата на продажба, което е доста добра отправна точка. Разбира се, сиренето трябва да е доста добро за седмица или може би две след тази дата, но не очаквайте чудеса.
Понякога на етикета пише, че трябва да изядете синьото сирене в рамките на няколко дни след отварянето. Ако случаят е такъв, опитайте се да го консумирате в рамките на този период (плюс може би няколко дни) или замразете остатъците от синьо сирене.
Когато става въпрос за натрошено синьо сирене, то обикновено има доста дълъг срок на годност, до половин година.
Като цяло, докато опаковката остава неотворена, сиренето трябва да запази свежест до датата на етикета и може би до 2-3 седмици повече.
А с добре съхраненото синьо сирене може да приготвите вкусотии като:
Коментари