Рутабага (Rutabaga) наричана още шведска ряпа, кореноплоден зеленчук, наподобяващ ряпа. За рутабага често се казва, че е кръстоска между ряпа и зеле (хибрид). Въпреки че има силен, остър вкус и земна миризма, притежава по-мек вкус от ряпата, когато е сурова.
Когато е сготвена, Рутабага има леко сладък, пикантен и маслен вкус, като на сладки картофи, но за разлика от тях леко нагарча. Рутабагите са кафеникаво-жълти или лилави отвън и жълти или бели отвътре. Обикновено се срещат в китайската, японската, индийската, скандинавската кухня, както и в европейската, британската и американската кухня. Широко използвани кореноплодни зеленчуци са поради високото съдържание на хранителни вещества в тях.
Ползи за здравето от Рутабага
- Рутабага има високо съдържание на фибри. Консумирането на рутабага може да регулира движенията на червата и да ви помогне да ги поддържате здрави. Включването на храни с високо съдържание на фибри във вашата диета, може също да помогне за предотвратяване на колоректален рак;
- Рутабага е с ниско съдържание на калории. Добавянето на рутабага към вашите ястия може да окаже влияние върху загубата на тегло, което може да помогне за предотвратяване на дългосрочни (хронични) състояния като диабет и сърдечно-съдови заболявания;
- Рутабага е с високо съдържание на калий. Вашето тяло се нуждае от калий, за да поддържа нервната система и мускулите да функционират правилно. Освен това помага за поддържане на кръвното налягане, предпазва от инсулт и предотвратява образуването на камъни в бъбреците.
- Богата е на витамин С. Витамин С е от съществено значение за вашата имунна и нервна система. Той също така подпомага образуването на колаген, който помага за поддържане на кожата и забавя стареенето;
- Съдържа антиоксиданти. Рутабагите са богати на антиоксиданти, като каротеноиди и витамини С и Е. Антиоксидантите ви помагат да останете здрави, като защитават вашата имунна система и органи от свободните радикали.
Рутабага може да използвате в много витаминозни салати.
Коментари