В състава на някои от храните, които се продават в магазинната мрежа, може да намерите така нареченото модифицирано нишесте. Това нишесте се използва, за да подобри вкуса и доброто физическо състояние на много хранителни стоки.
Как се получава модифицирано нишесте?
По принцип думата модификация означава промяна на нещо. Специално за това нишесте модификацията променя свойствата му на генно ниво, за да може крайният продукт да бъде с много по-добри характеристики.
Модифицирането нишесте е вид бял прах, който бива добиван от картофи и бива подлаган на термична, химична, физична или биохимична обработка, за да може да се получи вещество, което притежава точно определени характеристики и параметри и е подходящо да се влага в производството на точно определени храни.
В момента на пазара се предлагат хранителни продукти, в които има:
- набъбващо модифицирано нишест, което се използва за пълнител;
- течно модифицирано нишесте, което кипи;
- термично разделено модифицирано нишесте - използват се за производството на много храни и почти няма храна, в чиито състав да не присъства модифицирано нишесте.
Използване на модифицирано нишесте
Въпреки факта, че това нишесте преминава през различни обработки, в него има и доста полезни вещества, които са нужни на нашето тяло, като калций, фосфор, натрий, магнезий, калий, ненаситени мастни киселини, монозахариди и диетични фибри.
85% от състава на това нишесте са въглехидрати.
В 100 грама модифицирано нишесте се съдържат 329 калории.
Вредно ли е модифицираното нишесте?
Както всички продукти, които са претърпели модификация, така и това нишесте може да представлява опасност за живота и заплаха за здравето. Не е научно доказано, какъв ефект оказва модифицираното нишесте върху нашето тяло.
Коментари