Gotvach.bg»Съвети»Как се замразяват кайсии?

Как се замразяват кайсии?

Как се замразяват кайсии?

Ако искате да си замразите кайсии за зимата, но не знаете как, то в този съвет ще ви разкажем как да си замразите кайсии по правилния начин.

Кайсиите са много полезен плод, а освен това са и много вкусни. В тях се съдържа каротин. Също така, те съдържат и витамин С, витамин В1, В2, РР, а микроелементите, които се съдържат в тях са- мед, манган, желязо, кобалт, калий;

И така, нека видим как да замразим цели кайсии:

Ако искате да замразите цели кайсии, заедно с техните костилки, трябва да изберете такива кайсии, които са добре узрели, но не са смачкани. В тях не трябва да има червеи или по тях да има натъртвания от градушка. Ето как става подготовката за замразяване:

- Кайсиите трябва много добре да се измият в студена вода, след това се слагат върху предварително застлана кърпа и се подсушават много добре. След това кайсиите се слагат върху тава, застлана с хартия за печене и се поставят във фризера, докато се втвърдят;

- След това се разпределят в найлонови торбички, като трябва много добре да се вържат, за да не поемат други миризми от фризера;

Замразени по този начин, кайсиите заемат прекалено много място във фризера, за това, ако фризерът ви е малък, трябва да замразите кайсиите по друг начин, а ето как:

Замразяване на кайсии без костилка

- Методът е като гореспоменатият, само че този път кайсиите са нарязани на две и костилката е премахната. За да попречите на кайсиите да залепнат, можете да направите както в първия метод- първо да ги замразите на един слой и след това да ги разпределите в отделни торбички или пластмасови кутии;

Замразяване на кайсии със захар

За този вид замразяване са подходящи кайсии, които са леко смачкани, но не развалени или изгнили, а ето как става:

- Кайсиите трябва да се измият, след това да се махнат костилките, и после се смилат или в месомелачка или блендер. След това се слага захар на вкус, разбърква се хубаво и се разпределя в пластмасови кутии, като не се пълни до горе, а се оставя място, защото, когато замръзнат, ще увеличат обема си. Кутиите трябва да са плътно затворени, преди да се сложат във фризера;

Замразяване на кайсии под формата на сироп

- Кайсиите се измиват, нарязват се и се премахва костилката;

- Слагат се в тенджера с вода и захар, като съотношението е две чаши вода с 1 чаша захар, след като се сварят, се оставя да се охлади;

- Кайсиите се слагат в кутии, като се налива част от сиропа, в който са врели, но се оставя място, защото както казахме, обемът ще се увеличи, след като замръзнат;

- След това кутиите се затварят плътно и се слагат във фризера.

Със замразените за зимата кайсии можете да си приготвяте сладкиши с кайсии или кекс с кайсии. А защо не и ошав!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати