Повечето хора предопочитат кисели и дори по-стипчиви ябълки, в този съвет обаче ще ви разкажем кои ябълки са най-сладки.
Вкусът на ябълките зависи най-вече от това какво е съотношението между киселини и захари, както и от състава им като цяло - колкото повече е захарта в една ябълка, толкова е по-сладка тя.
Ако в една ябълка, концентрацията на захар е 12, а на киселини е не повече от 0.5, това значи, че тази ябълка е по-сладка от останалите.
След като разбрахме от какво зависи сладостта на една ябълка, нека кажем по няколко думи и за някои сладки сортове ябълки:
- Аркадик - този сорт ябълки дава плодове в началото на лятото. Ябълките от този сорт тежат между 120-130 г и имат много силно изразен свеж аромат. Тези ябълки са много сочни, много сладки с много малка киселинност;
- Белоруска сладка - Тази ябълка зрее към края на зимата. Този сорт ябълки е изключително издръжлив на зимни условия. Вкусът на ябълките от този сорт е изключително и само сладък, защото съдържанието на захар е 10. Реколтата от този сорт може да бъде съхранявана около 4 месеца;
- Кипарис - Този сорт, както и първият, който споменахме, също зрее в началото на лятото. Вкусът на този сорт ябълки е сладък, свеж с аромат на мед.
Всички тези сладки сортове ябълки са много подходящи за приготвяне на палачинки с ябълки, ябълкови сладкиши или любимия на всички ябълков пай.
Коментари