Дюлите се приемат като плодовете на традицията. Те имат почетно място в българската история, като дори са били плодовете, консумирани от младоженците по време на цар-Соломоновото управление.
За да консумирате дюлята правилно и да извлечете максимални ползи от нейния състав, то е важно да сте наясно кога се берат дюлите.
Дюлята е месест плод, който притежава характерен златистожълт цвят, когато узрее. Можете лесно да разпознаете, че дюлята не е готова за беритба, по зеления ѝ цвят.
Обикновено плодът се бере в периода между септември и декември. Когато е добре узрял, той започва да излъчва силна миризма, освобождавайки власинките, които го предпазват при формиране.
Важно е когато берете дюлята, да бъдете внимателни и да се стараете да не ударите плода. Прието е, че дюлите трябва да бъдат откъснати, когато са в сухо състояние.
Още от стари времена дюлята символизира добрата поличба. Освен своите емоционални характеристики обаче плодът има и своите лечебни свойства. Те се дължат на полезния състав на дюлята, който включва витамини от групите А, В и С.
Също така дюлята е богата на магнезий, калций, натрий, фосфор, целулоза, пектин и в по-малки количества желязо.
Заради своите характеристики, дюлята оказва редица ценни ползи за организма:
- нормализира сърдечните функции;
- лекува инфекции и възпаления на дихателните пътища;
- спомага за функциите на стомашно-чревния тракт;
- лекува бъбречни заболявания.
С ароматните есенни плодове освен дюлева ракия може да приготвите много вкусотии, но вижте също как да съхранявате дюлите, как да обелите дюли и как да си направите сок от дюли.
Коментари