Есента е сезонът на дюлите и много хора са очаровани от приятния ѝ аромат и полезните им свойства. От тях се приготвят сладка, конфитюри, компоти от дюли, могат да бъдат включени в основни ястия и есенни туршии.
Но при приготвянето на ястия или зимнина от този чудесен плод има един проблем, с който всеки, който обича дюли, е наясно. А именно - твърдостта на плода и трудната му обработка.
Навярно всеки, който е правил сладко от дюли, например, се е сблъсквал с дългото и трудно белене на плода. Затова сме подбрали за вас няколко полезни съвета, натрупани от практически опит, за това как лесно да обелим дюля.
Предварително сварете за кратко плода цял.
Хората, които са го опитали, твърдят, че след тази процедура плодът се бели и реже лесно, а отварата също може да се използва.
Първо, разрежете плода на няколко части
Например на четири. Така ще е по-лесно да почистите кората от всяко парче поотделно.
Наточете си ножовете
Този съвет може да ви звучи като шега, но за да белите по-лесно твърдата кора на дюлята, ще ви трябва остър нож. Разбира се, най-удачно е да вземете и специален нож за белене на плодове, така ще улесните работата си още повече.
Използвайте белачка за картофи
Този съвет звучи логично, картофите също са твърди и уредът ще пасне на дюлите. Но белачката също така не трябва да стара и затъпена.
Не белете току-що откъснати от дървото дюли
Когато плодът престои известно време, той доузрява и става по-мек и лесен за белене. Така ще ви е много по-лесно да работите с него.
Просто не белете дюлите
Всъщност, това не е шега. След варене или печене кората на дюлята става мека и нежна, а в сладко дори не можете да забележите, че по парченцата има кора. Така че, изобщо не е нужно да си усложнявате живота. Единственото което трябва да направите предварително, е да я почистите много добре от мъха.
Надяваме се да сме били полезни. Ако имате още идеи за по-лесно белене на дюли, може да ги споделите с нас.
А дотогава останете научете също за какво са полезни листата от дюлата, как да си направите чай от дюли и какво съдържа дюлята.
Коментари