Брашната от маниока - тапиока, касава, произхождат от растението Маниока (Manihot esculenta), богато на нишесте грудково растение, подобно на картофите.
Брашното от маниока, по-специално, е било основна храна в части от Азия, както и в Южна Америка. Сега то придобива популярност сред онези, които търсят питателна алтернатива на брашна, съдържащи глутен и ядки.
Маниока и тапиока - разлики в обработката и вкуса
И двете брашна идват от едно и също растение, но техните процеси са различни и в резултат на това вкусът също се различава.
Маниока - повече фибри, орехов вкус
Брашното от маниока използва цялата бланширана част от корена на растението и има по-прост състав от тапиоката. Коренът се изсушава и смила, за да се получи брашно с фина текстура, което е отличен безглутенов заместител на рецепти, които използват пшенично брашно.
Тъй като брашното маниока идва от целия корен, то съдържа повече фибри и следователно поддържа храносмилателната система, контролира нивата на кръвната захар и понижава нивата на холестерола. Ако обичате да печете тестени храни, тогава това брашно ще ви хареса, защото подобрява текстурата на храната. В допълнение, то добавя мек и приятен вкус на ядки към рецептите.
Тапиока - нишестено, без вкус
Брашното тапиока използва процес, наречен измиване и пулпиране, при който коренът се настъргва и изплаква, оставяйки нишестена вода. Когато водата се изпари, тя оставя бяла утайка, която е брашното от тапиока. За разлика от брашното от маниока, то няма вкус, което го прави отлично, ако искате да запазите оригиналния вкус на вашите рецепти, като е подобно на царевичното нишесте и подобни продукти.
И двете брашна може да използвате за направата на тиганици, палачинки или здравословни десерти.
Коментари