gotvach.bg»Съвети»Как се прави бозата?

Как се прави бозата?

Христилияна ВасилеваХристилияна Василева
Мастър Шеф
651112k
Как се прави бозата?

Бозата е ферментирала напитка, която съдържа 0,5% алкохол. Популярна напитка e в България.

Българите свързват вкуса на бозата със спомени за своето отминало детство и вековна традиция.

Бозата освен, че е вкусна е и доста хранителна. Тя съдържа белтъчини, въглехидрати, витамини и минерални соли.

Има данни, които показват, че бозата е била позната още в древна Месопотамия. Това показва, че бозата е позната на човечеството отпреди близо 8000 години.

Заради своя вкус, хранителни качества и благоприятното въздействие върху организма бозата е била доста популярна в Османската империя.

В миналото бозата се е правила от просено брашно. Тя е била приготвяна, като първо се е препичало брашното, а след това се е варяло в казан с вода. Това е отнемало около три часа. След като се свари сместа, се изсипвала в специално корито и се прибавяло квасец.

Така в това корито продуктите са престоявало около осем часа. След това старите майстори са слагали захар и са прецеждали получената смес. Бозата се пиела сладка или кисела. Всеки клиент е решавал сам как му е харесвала и как да му бъде поднесена.

В днешно време вместо просено брашно се използва пшеничено брашно за направата на боза.

Ето и една изпитана рецепта за домашна боза:

Необходими продукти :

вода - 5 л

брашно - 2 ч.ч.

захар - 2 ч.ч.

закваска /боза / - 1 ч.ч.

За закваската :

вода - 1 ч.ч.

захар - 1 с.л.

брашно - 2 с.л.

Начин на приготвяне :

Първо се приготвя закваската. За целта брашното се препича, като се внимава да не прегори. Бърка се постоянно. След това се прибавя захарта и водата. Разбърква се хубаво и се оставя на топло, докато шупне, като през това време пак се разбърква от време на време.

След като закваската е готова може да започнете приготвянето на бозата.

В тиган се препича брашното. Бърка се постоянно, за да не загори брашното. То трябва да стане бледорозово. След като се препече брашното, се прибавя 1/2 чаена чаша хладка вода. Разбърква се, за да се получи хомогенна смес.

Тази смес се изсипва в тенджера с останалата вода. Слага се да ври на бавен огън, като се добавя захарта и се бърка постоянно. След като заври, се оставя на котлона за още 6 - 7 минути, като продължава да се бърка. След това се маха от котлона. Оставя се да се охлади.

След като сместа е охладена се прибавя една чаена чаша от закваската, която е предварително приготвена. Съхранява се два - три дена на топло. Това е важно, за да може бозата да ферментира. След този период се съхранява в хладилник. За да ви е по - удобно може да я пресипете в шишета.

От готовата боза може да оставите една чаена чаша, за да я използвате след това за закваска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати