Пяната, която се образува по повърхността на сладкото, не е толкова безвредна. Здравословни проблеми няма да възникват, ако хапнете малко. Но това ще развали вкуса и външния вид на десерта.
Защо да премахнете пяната от сладкото и как да го направите правилно?
По време на варене на сладко най-леките микрочастици изплуват на повърхността, комбинират се помежду си и образуват буйна пяна. Тя се състои от:
- Коагулирани протеинови вещества, наситени с кислородни мехурчета. Тези компоненти провокират ферментация и вкисване на сладкото;
- Вода;
- Захарни микрочастици;
- Етерични масла.
В допълнение, пяната на сладкото може да съдържа: малки насекоми или техни метаболитни продукти; пръст, пясък, стъбла и листа; микроскопични остатъци, съдържащи се по стените на съдовете и в захарта.
Пяната от сладко е отпадък, чрез нейното образуване сладкото се изчиства. Яденето на пяна не е опасно, но не е и здравословно, имайки предвид всичко, което съдържа. Ако пяната се остави и се затвори в буркана със сладко за зимата, ще възникнат следните проблеми:
- Вкусът и външният вид на домашното сладко ще се влошат.
- Плодовете ще бъдат преварени, защото пяната на повърхността на тенджерата допринася за неправилен топлообмен;
- Сладкото и захарният сироп няма да бъдат прозрачни: протеиновите съединения ще се утаят на дъното и ще се разтворят в сладката маса;
- Срокът на годност на продукта ще бъде намален. Кислородните мехурчета, съдържащи се в пяната, провокират ферментация, протеинът активира вкисването. След няколко месеца съхранение конфитюрът ще промени вкуса си към по-лошо.
Затова следвайте тези съвети, когато правите вашето любимо сладко от череши, сладко от сини сливи или сладко от дюли.
Коментари