Кои храни увеличават газовете?

Кои храни увеличават газовете?

Отделянето на газове е съвсем нормален процес, който се наблюдава при всеки човек. Понякога обаче това се случва по-често и обикновено се дължи на приема на така наречените газообразуващи храни.

Най-известните сред тях са бобът, нахутът, патладжанът, тиквичките, гъбите, лещата, зелето, карфиолът, грахът и някои видове картофи. Като виновници за по-честото отделяне на газове можем да посочим още чесъна, лука, целината, сладките картофи. Същата лоша слава имат още ечемикът, ръжта и пшеницата. Понякога причинители на газове могат да бъдат и бананите, портокалите, сливите и кайсиите.

С напитките също трябва да се внимава, тъй като газираната вода, бирата и така разпространените в цял свят безалкохолни напитки също водят до подуването на корема и по-засиленото отделяне на газове. Нерядко такъв ефект има и прекомерната употреба на дъвки и бонбони, съдържащи подсладители като сорбитол.

По отношение на млечните продукти също има какво да кажем. Както знаем, хората, които имат непоносимост към тях, проявят чувствителност, когато ги приемат. Тогава при тях са налице подуване и газове. Така че е препоръчително да изключат млечните продукти от менюто си или да намерят техни еквиваленти от растителен произход.

Когато говорим за газообразуващи продукти, трябва да имаме предвид и друг факт-всеки организъм е индивидуален и реагира различно на отделните храни. Ето защо не е изключено хранителни продукти, които не предизвикат дискомфорт у повече хора, да ви причиняват подуване. Наблюдавайте внимателно реакциите на тялото си, за да разберете кои са те и избягвайте да ги консумирате, в случай че ви притесняват.

Рейтинг

4
Общо 2 гласували
5 1
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати