gotvach.bg»Съвети»Тънкости при готвене с говежда лой

Тънкости при готвене с говежда лой

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
23962112
Тънкости при готвене с говежда лой

Говеждата лой е позната на човека от древността и нейното приложение не се ограничава само до кулинарното и използване. От нея се правели свещи или се използвала като пълнител за лампи.

С нея мажели всичко - от собствената си коса, до части от оръжие. Северните народи са използвали говеждата мазнина като защита срещу измръзване, като са търкали с нея отворената кожа, а ориенталските красавици са я намазвали, за да придадат еластичност на тялото и блясък на косата си.

Говеждата лой в готвенето

Що се отнася до използването на говеждата лой в готвенето, тя се използва основно за печене и дълбоко пържене на телешки месни продукти. В този случай те се оказват сочни, с приятна златиста коричка и аромат на младо телешко. По-рядко с нея може да се пържи или пече свинско или други меса, но това ще промени вкуса им към телешко.

Можете да пържите с говежда лой и зеленчуци или да я използвате за сотиране и подправяне на супи. Само в този случай трябва да се вземе предвид рязко нарастващото калорично съдържание на ястието и трудното им храносмилане.

Понякога се използва и в печива и тестени продукти вместо краве масло или свинска мас, но вкусът няма да допадне на всеки.

За да има по-мек аромат, при пържене с говежда лой или при самото и топене се препоръчва да се добавят парченца ябълка, круша или лук, които се изваждат, след като покафенеят.

За по-мек вкус и по-лесно усвояване при хранене обикновено говеждата лой се смесва със свинска мас в равни пропорции.

Имайте предвид, че говеждата лой се втвърдява много бързо, има висока температура на топене и се усвоява трудно. Така че, ако нямате здрав стомах, по-добре да не я използвате във вашата диета.

Въпреки че в малки количества е полезна, поради богатия си състав, в по-големи тя може да се окаже канцерогенна. Използвайте с мярка говежда лой за приготвяне на вкусотии като свински шницели или пък телешки кебап.

Вижте и кои са най-добрите мазнини за пържене и защо да готвим с гъша мас.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати