Често може да чуете, че някой десерт се поднася с вкусен шоколадов топинг или, че картофите с броколи и чедър ще станат още по неустоими, ако е поднесат със сметанов топинг. Но какво означава топинг и кога и къде се слага?
Топингът е вид заливка (глазура, сос), с който готовите вече ястия като торти, чийзкейкове, рула, пити, зеленчукови ястия, месни ястия, салати или предястия, се заливат. Топингът придава завършеност на рецептата, по-плътен вкус и аромат на ястието.
Шоколадовият топинг може да превърне дори и и най-обикновеният кекс в изискан десерт, а ваниловият сладолед в истински празник за сетивата.
Разнообразието при топингите е огромно. Месото по правило се поднася със солени топинги, приготвени със сметана, чесън, картофено пюре и други подходящи подправки.
Топингите, както е видно, могат да бъдат както сладки, така и солени, в зависимост от ястието, което ще бъде полято с тях. Характерно и за двата вида топинг е, че с тях се залива ястието непосредствено преди да бъде поднесено.
Коментари