Маки берито е плод, открит от индианските народи векове назад. Плодът расте в Патагония, а днес се смята за най-мощния антиоксидант в света.
Маки берито е плод с малки зрънца, които са в лилав цвят. Първоначално индианците са берели и са се хранели с листата и стъблата на маки берито. По-късно те откриват, че растението има лечебни свойства и започват да го използват активно в справянето с различни болести.
През годините плодът подлежи на научни изследвания, които открояват чудотворните качества на маки берито.
Какъв е съставът на маки бери
Маки берито неслучайно се сдобива с прозвището на суперплод. В неговия състав влизат витамини от групата А и С.
Освен това плодът е богат източник на калий, калций и магнезий. В състава на растението влиза изобилие от минерали, фибри и протеини. Заради тези вещества маки берито се смята за диетичен продукт, който забързва метаболизма и регулира нивата на кръвна захар.
Маки берито изобилства още от антоцианини и най-вече делфиниин. Веществото антоцианин е пигмент, който потъмнява цвета на плодовете и зеленчуците и носи редица здравословни ползи. Плодът е богат още и на полифеноли.
Заради полезните си съставки маки берито проявява противовъзпалителни и детоксиращи свойства. Плодът доказано регулира кръвното налягане, предотвратява сърдечно-съдови заболявания, укрепва костите и подсилва имунитета.
Вижте всички ползи на лилавите плодове и храни.
Коментари