Синапеното семе често присъства в саламури и маринати за туршии. Чудили ли сте се защо тези малки семенца, които понякога не са особено приятни и се налага да премахнем, когато сервираме туршия, присъстват там?
Защо се слага синапено семе в туршията
Много хора добавят синапено семе в мариновани туршии основно заради вкуса - то придава лека пикантност на зеленчуците. Също така смята се, че семената от синапа играят роля в избистрянето на маринатата на туршията.
Присъствието им в туршията също прави зеленчуците по-свежи и хрупкави, те не се "смиват" и омекват, запазват добрия си вид.
Но тайната е, че всъщност синапените семена са много добър консервант, доказал се в консервирането. Те помагат да се запазят по-дълго туршиите, защото унищожават бактериите, плесените и патогените и спират развитието им, действайки като вид антисептик. Също така спират развалянето на продуктите.
Друга причина да използвате синапено семе е за пресичане на сурова туршия - кисело зеле, мешана солена туршия и пр. То се слага в момента, в който туршията е "готова", тоест е придобила желания от вас вкус. Това е обикновен един месец след слагането на туршията. В случая синапа спира млечно-киселата ферментация и запазва туршията за по-дълго.
Синап може да сложите на кисели краставички. Вижте и кога и колко консервант се слага на за туршията.
Коментари