Кардамонът е сред най-скъпите подправки. Той също се счита за лечебна билка в Аюрведа, гръцката медицина и китайските традиции.
Благодарение на богатите си хранителни свойства и състав кардамонът има храносмилателни, диуретични, отхрачващи, стимулиращи, антисептични, антиоксидантни и спазмолитични свойства.
Кардамонът съдържа богата смес от летливи масла, камфор, неролидол, линалол, борнилацитат. Богат е на жизненоважни витамини и минерали, включително калий, калций и магнезий, както и желязо и сяра.
В допълнение, той съдържа антиоксиданти, а именно пропаноиди, флавоноиди и терпени, които могат да бъдат много полезни за човешкото тяло.
След като сте наясно към кои ястия се добавя кардамон, нека видим какво има в състава на тази източна подправка.
Кардамонът съдържа в 100 г:
- 311 калории;
- 10.76 г белтъчини;
- 6.7 г мазнини;
- 68.47 г въглехидрати;
- 28 г фибри.
Витамини и минерали в кардамона:
- 21 мг витамин С;
- 0.198 мг тиамин, Витамин B1;
- 0.182 мг рибофлавин, Витамин B2;
- 1.102 мг ниацин, Витамин В3;
- 0.23 мг витамин B6;
- 383 мг калций Ca;
- 13.97 мг желязо Fе;
- 229 мг магнезий;
- 28 мг манган Mn;
- 178 мг фосфор P;
- 1119 мг калий К;
- 18 мг натрий Na;
- 7.47 мг цинк Zn.
Кардамонът съдържа желязо повече, отколкото която и да е друга подправка. Също така е сравнително богат на калий, калций, фибри и магнезий.
Няма как да не видите и за какво е полезен кардамонът и помага ли кардамонът при диабет.
Коментари