Пипалата на калмарите според мнозина са по-вкусната част на кламара. За разлика от големите туби, те са много по-крехки и нежни, а при правилна кулинарна обработка, направо се топят в устата.
Почистването на пипалата на калмарите не се различава особено от почистването на другите части на калмара. Целта на процеса е да се премахнат вендузите и тънката кожица, която ги обвива.
Има два варианта за почистването на пипалата на калмарите. Единият е само да ги попарите с гореща вода, а другият е, да ги кипнете за 3-4 минути.
При първия начин размразените пипала на калмарите се попарват с вода с температура около 75 градуса, като съотношението вода/калмари е около 3:1. Пипалата се оставят накиснати за около 15 минути, след което се изтъргват вендузите и кожицата.
При втория начин калмарите се кипват за 3-4 минути, след което под течаща хладка вода се почистват основно. Важно е да отбележим, че при почистването близо 40 процента от масата им изчезва под формата на отпадъци, т.е. от 1 кг замразени калмари ще ви останат не повече от 600 г.
Но тези почистени 600 г калмари са готови да скочат в тигана с малко зехтин и чесън. От тях могат да се приготвят ароматни спагети с морски дарове или паеля с морски дарове.
Коментари