Как се прави малага?

Как се прави малага?

Малага е едно от най-популярните испански вина. Виното Малага, което се приготвя основно в района на едноименния град, разположен по крайбрежието на Средиземно море, е ликьорно вино.

За производството на Малага се използват различни винени сортове грозде, но уинкалният му вкус се дължи на технологията за производство, при коиято се използват винени сортове грозде с високо съдържание на захар.

Малагата е вид смесено вино, защото за производството ѝ се използват няколко вида вина, които се смесват в определени съотношения. В резутат на това можем да определим малагата като вино със специфичен характер. За производството на Малага са нужни Секо – сухо вино със съдържание на захар до 0.5% и Абокало – полусухо или полусладко вино със захарност 0.5-5%.

Най-важната съставка на Малагата обаче е Маестро. Това вино е предварително подсилено до 7%. При него ферментацията протича бавно и се прекратява при достигане на алкохолно съдържание 15.5-16% и на захарност 16-20%.

В състава на Малагата влизат още Тиерно – деликатно вино, при производството на което гроздето се смачква и още преди ферментацията сместа се подсилва с алкохол, докато достигне 8%. След завършване на ферментацията, виното е с алкохолно съдържание 15.5-16%.

Използва се също Дулче -сладко вино със захарно съдържание 36-38% и Аропе, което представлява по-скоро вид сироп, получен чрез варене.

Една от главните особености при приготвяне на Малага се състои в самия процес по производство на виното, която започва с изсушаване на гроздето на специални слънчеви площадки. След това част от гроздето се подлага на обичайната ферментация, а другата се вари, докато се получи смес с тъмен цвят.

В периода на отлежаване малагата придобива леко обгорял смолист вкус, който по правило е обогатен с нюанси на сини сливи и кафе.

Рейтинг

4
Общо 1 гласували
5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати