Какъв е срока на годност на желатина
What is the Shelf Life of Gelatin?
gotvach.bg»Съвети»Какъв е срока на годност на желатина

Какъв е срока на годност на желатина

Диана ИвановаДиана Иванова
Новак
22857107
Какъв е срока на годност на желатина

Смята се, че срокът на годност на желатина е практически неограничен, ако се съхранява в качествена затворена опаковка при температура 15-25 °C.

Но опаковката обикновено показва срок на годност на желатина от 2 години, като някои производители посочват и по-дълъг срок - до 5 години, а има и такива със срок от 1 година. След отваряне на опаковката обаче се препоръчва желатинът да се използва незабавно.

Оказва се, че срокът на годност на желатина зависи не само от производителя, но и от произведената форма (кристали или листове), от планирания процес на приготвяне (накисване-варене-охлаждане или инстантен прах в студена вода), от вида на опаковката, разбира се, от качеството на продукта.

Висококачественият желатин е без мирис, има официален срок на годност 5 години, хранителните продукти, приготвени с такъв желатин, са много вкусни.

И обратното, нискокачественият желатин има срок на годност не повече от една година, понякога с чужда миризма и вкусът на готвените продукти може да се промени или да не отговаря на очакванията.

Опаковката на продукта е много важна за срока на годност. Ако е крехка, хартиена, желатинът ще абсорбира миризми и влага. Плътната качествен опаковка запазва продукта от външни влияния и повишава срока му на годност.

И не забравяйте да спазвате температурата на съхранение на желатина. Не трябва да е по-висока от 32 °C, за да може винаги да имате добра основа за приготвянето на вашите желирани кремчета и желирани сладкиши.

Вижте и коя е алтернативата на желатина.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати