За приготвянето на този вкусен и любим десерт "Ягоди в шоколад" ще ви трябват две основни съставки: ягоди и шоколад. И малко свободно време.
Ягодите за десерта трябва да бъдат избрани правилно: трябва да са пресни (не замразени), цели, да не са меки и наранени и за предпочитане да са големи. Шоколадът също трябва да е качествен, без добавки и пълнители, независимо дали ще е тъмен, млечен или бял (въпрос на вкус). Ако правите десерт с бял шоколад, можете да промените цвета му, като добавите щипка оцветител за храна.
Приготвянето на ягоди в шоколад е много лесно:
Изплакнете плодовете внимателно в студена вода. Не ги повреждайте! Отстранете замърсяванията много внимателно.
Не откъсвайте листата и дръжките: с тях готовото ястие изглежда по-привлекателно.
Оставете измитите плодове върху хартиена кърпа и подсушете. Ако ягодите са напълно сухи, шоколадът ще легне и ще се задържи здраво.
За да добавите допълнителен вкус и аромат на ягодите, след като ги измиете и изсушите, инжектирайте малко алкохол, ром или коняк, в тях с помощта на медицинска спринцовка.
Разтопете шоколада, за предпочитане на водна баня. Не го довеждайте до кипене, в противен случай ще се сгъсти и ще стане горчив. Ще развалите както шоколада, така и десерта.
Можете да проверите готовността на шоколадовата маса, като потопите пръста си в нея. Ако сместа полепне по пръста ви, шоколадът е готов.
Можете да потопите ягодите в шоколада, като ги хванете за листата или като забодете клечка за зъби. За да не се изплъзват, потопете острия край на клечка за зъби в разтопения шоколад и я забодете в ягодите.
Съхранявайте готовите шоколадови ягоди в хладилник в захлупен съд. Можете да поставите кухненска кърпа на дъното, за да попие излишната влага.
Вижте и някои идеи за:
- мус с ягоди.
Коментари