Как се меси тесто?

Как се меси тесто?
Снимка: gotvach.bg

Домашно приготвените тестени изделия са много по-вкусни и ароматните пред купените. Те са за предпочитане, защото знаем какво сме вложили в състава им, а вкусът им е много по-добър. Но как да замесим хубаво тесто?

Най-общо тестото бива два вида – с и без мая. Нито един набухвател не може да увеличи обема на тестото толкова много, колкото маята. В магазините има суха и прясна мая.

Задължително при замесването на тестото с мая е да я разтворите в малко топла вода. Ако прибавите и сол, бухването ще се ускори. Сухата мая пък може да не се разтваря преди месенето, а направо да се добави към брашното. Ако тестото ви е със сода, то не се нуждае от втасване преди печенето.

Освен да внимавате с маята, има и други тънкости при замесването. Винаги пресявайте брашното и го оставяйте малко време да престои. Работете в затоплено помещение. Направете кладенче в брашното и сипете вътре разредената мая, яйца и другите продукти, посочени в рецептата ви.

Тестото винаги втасва на топло, след което се замесва отново с още брашно, ако е необходимо. Ако пък приготвяте маслено тесто, не го месете продължително, защото качествата му ще се влошат. За каквато и цел да е предназначено тестото, го месете до получаването на мехурчета.

4.3
Общо 4 гласували
5 2
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати
Кулинарна Мрежа
Кулинарна Мрежа
Facebook Group · 58 301 членове
Стани част от нашата кулинарна платформа. Готви и се забавлявай със стотици кулинари от всички краища на страната!