Gotvach.bg»Съвети»Защо тестото става твърдо?

Защо тестото става твърдо?

Защо тестото става твърдо?

Както знаем, месенето на тесто е процес, при който се смесват брашно и вода, докато се развие глутен. Ако се прекали с някой от продуктите, тестото може да се втвърди.

Една от причините за втвърдяване на тестото може да бъде по-голямото количество мая или не сте спазили количеството на маята и брашното.

Ако добавите повече брашно и по-малко мая, докато месите, също може да ви се втвърди тестото. Важно е да спазвате съотношението между продуктите и рецептата, която ползвате. Когато месите тестото, си добавяйте по малко вода. Така тестото ще стане по-меко.

Трябва да спазвате необходимото време за втасване. Ако вашето тесто стане твърдо, може да му сложите едно яйце и отново да го замесите, по този начин ще получите меко и еластично тесто.

Както казахме, тестото може да е станало твърдо, защото сте му сложили повече брашно, отколкото трябва. Затова не слагайте брашно на око, а спазвайте рецепта. Не трябва да се слага и много брашно наведнъж, докато се меси, а да се слага по-малко, защото иначе ще стане твърдо.

Когато решите да правите тесто с мая, трябва да знаете, че то трябва да е втасало добре и продуктите, които влагате в него, трябва да са топли, а маята трябва да е втасала предварително.

Вижте как се прави:

- тесто за мекици;

- тесто за хляб;

- тесто за пай;

- тесто за пици.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати