Както знаем, месенето на тесто е процес, при който се смесват брашно и вода, докато се развие глутен. Ако се прекали с някой от продуктите, тестото може да се втвърди.
Една от причините за втвърдяване на тестото може да бъде по-голямото количество мая или не сте спазили количеството на маята и брашното.
Ако добавите повече брашно и по-малко мая, докато месите, също може да ви се втвърди тестото. Важно е да спазвате съотношението между продуктите и рецептата, която ползвате. Когато месите тестото, си добавяйте по малко вода. Така тестото ще стане по-меко.
Трябва да спазвате необходимото време за втасване. Ако вашето тесто стане твърдо, може да му сложите едно яйце и отново да го замесите, по този начин ще получите меко и еластично тесто.
Както казахме, тестото може да е станало твърдо, защото сте му сложили повече брашно, отколкото трябва. Затова не слагайте брашно на око, а спазвайте рецепта. Не трябва да се слага и много брашно наведнъж, докато се меси, а да се слага по-малко, защото иначе ще стане твърдо.
Когато решите да правите тесто с мая, трябва да знаете, че то трябва да е втасало добре и продуктите, които влагате в него, трябва да са топли, а маята трябва да е втасала предварително.
Вижте как се прави:
- тесто за хляб;
- тесто за пай;
- тесто за пици.
Коментари