Пресованите ядки на растението елда (Елда флейк) са вид ядки, които се правят от белени семена на елда. Задължителен етап от получаването на ядките е семената предварително да се изсушават, препекат и след това се пресоват в малки овални, подобни на ядки форми.
Тези ядки могат да се използват в различни кулинарни рецепти с елда - от солени ястия, до сладки десерти.
Пресованите ядки от елда са с високо съдържание на протеини, фибри, витамини и минерали. Освен това са също добър източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето. Ядките от елда са с ниско съдържание на калории, което ги прави чудесни в забързаното ни ежедневие.
Пресованите ядки от елда могат да се прилагат в различни видове рецепти. Те могат да се добавят към салати с елда, пържени картофи и супи за допълнителна хрупкавост на приготвените изкушения.
Те могат да се използват и за приготвяне на мюсли и други полезни закуски. Също така тези ядки могат да бъдат смлени и използвани като заместител на брашното в рецепти за печива.
Когато приготвяте пресовани ядки от елда, е важно да имате предвид, че предварително трябва да бъдат накиснати във вода. Важно е да постоят във водата пое един час, преди да ги използвате. Така те ще омекнат и работата с тях ще се улесни.
Вижте още хранителен състав и витамини в елдата.
Коментари