Gotvach.bg»Съвети»Какво са пресовани ядки от елда и как се приготвят

Какво са пресовани ядки от елда и как се приготвят

Албена АтанасоваАлбена Атанасова
Мастър Шеф
15183
Какво са пресовани ядки от елда и как се приготвят

Пресованите ядки на растението елда (Елда флейк) са вид ядки, които се правят от белени семена на елда. Задължителен етап от получаването на ядките е семената предварително да се изсушават, препекат и след това се пресоват в малки овални, подобни на ядки форми.

Тези ядки могат да се използват в различни кулинарни рецепти с елда - от солени ястия, до сладки десерти.

Пресованите ядки от елда са с високо съдържание на протеини, фибри, витамини и минерали. Освен това са също добър източник на омега-3 мастни киселини, които са полезни за здравето. Ядките от елда са с ниско съдържание на калории, което ги прави чудесни в забързаното ни ежедневие.

Пресованите ядки от елда могат да се прилагат в различни видове рецепти. Те могат да се добавят към салати с елда, пържени картофи и супи за допълнителна хрупкавост на приготвените изкушения.

Те могат да се използват и за приготвяне на мюсли и други полезни закуски. Също така тези ядки могат да бъдат смлени и използвани като заместител на брашното в рецепти за печива.

Когато приготвяте пресовани ядки от елда, е важно да имате предвид, че предварително трябва да бъдат накиснати във вода. Важно е да постоят във водата пое един час, преди да ги използвате. Така те ще омекнат и работата с тях ще се улесни.

Вижте още хранителен състав и витамини в елдата.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен