Ако ви се налага да избягвате глутена, изберете елдата. Елдата не само служи като прекрасен заместител на зърнените продукти, но и осигурява богат, леко орехов вкус, който я прави вкусно допълнение към различни рецепти.
Елдата отдавна е популярна по целия свят. Отглеждана в Азия преди хиляди години, елдата бързо се е разпространила в Близкия изток и Европа. И до ден днешен елдата се включва, като съставка в доста рецепти – от рецепти за юфка до рецепти за безглутенови палачинки.
Ползи от елдата
Елдата съдържа флавоноидите рутин и кверцетин. Рутинът укрепва кръвоносните съдове, докато кверцетинът помага за намаляване на появило се възпаление.
Елдата е чудесен вариант за хора с целиакия или всеки друг, който предпочита безглутенови рецепти. Елдата има в състава си много повече фибри, витамини и минерали, отколкото оризовите продукти, които често се използват в много рецепти без глутен. Фибрите позволяват редовно изпразване на червата и намаляват възможността от появата на запек. Диета с високо съдържание на фибри със сигурност ще защити здравето на храносмилателната ви система.
Една чаша /168 g/ печена или варена елда (олющени семена) съдържа следните хранителни вещества:
- 5,68 g протеини;
- 1,04 g мазнини;
- 33,5 g въглехидрати;
- 4,5 g фибри;
- 148 mg калий;
- 118 mg фосфор;
- 86 mg магнезий;
- 12 mg калций.
За да си набавяте тези полезни вещества, хапвайте салати с елда, супи с елда и елда с гъби.
Коментари