Gotvach.bg»Съвети»Хранителен състав и витамини в елдата

Хранителен състав и витамини в елдата

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94229884
Хранителен състав и витамини в елдата

Ако ви се налага да избягвате глутена, изберете елдата. Елдата не само служи като прекрасен заместител на зърнените продукти, но и осигурява богат, леко орехов вкус, който я прави вкусно допълнение към различни рецепти.

Елдата отдавна е популярна по целия свят. Отглеждана в Азия преди хиляди години, елдата бързо се е разпространила в Близкия изток и Европа. И до ден днешен елдата се включва, като съставка в доста рецепти – от рецепти за юфка до рецепти за безглутенови палачинки.

Ползи от елдата

Елдата съдържа флавоноидите рутин и кверцетин. Рутинът укрепва кръвоносните съдове, докато кверцетинът помага за намаляване на появило се възпаление.

Елдата е чудесен вариант за хора с целиакия или всеки друг, който предпочита безглутенови рецепти. Елдата има в състава си много повече фибри, витамини и минерали, отколкото оризовите продукти, които често се използват в много рецепти без глутен. Фибрите позволяват редовно изпразване на червата и намаляват възможността от появата на запек. Диета с високо съдържание на фибри със сигурност ще защити здравето на храносмилателната ви система.

Една чаша /168 g/ печена или варена елда (олющени семена) съдържа следните хранителни вещества:

- 5,68 g протеини;

- 1,04 g мазнини;

- 33,5 g въглехидрати;

- 4,5 g фибри;

- 148 mg калий;

- 118 mg фосфор;

- 86 mg магнезий;

- 12 mg калций.

За да си набавяте тези полезни вещества, хапвайте салати с елда, супи с елда и елда с гъби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 2
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати