Траханата е един от незаслужено позабравените представители на балканската кухня. Рецепти с трахана може да намерите както в гръцката кухня (където е традиционно ястие), така и в сръбската кухня, турската кухня.
Има различни начини за приготвяне на трахана, като освен основната рецепта за трахана, има и рецепта за кисела трахана, обогатена със зеленчуци.
Основната рецепта за трахана включва 1 л прясно мляко, 1 кг ситен грис, 2 ч.л. сол, 1 с.л. захар, 1 ч.ч. масло, 25 г пряснабирена мая, 2 бр. яйца и 1 кг брашно.
За приготвянето на трахана яйцата се разбиват хубаво за около 3 минути, след което постепенно се добавя млякото, при непрекъснато бъркане, после гриса, брашното и солта. От продуктите се омесва средно твърдо тесто, което се покрива, оставя се за около 8 часа на стайна температура.
След това към него се добавя маята, маслото, захарта и малко вода, отново се замесва меко еластично тесто и се оставя около 12 часа да втаса. Тестото се реже на парчета, те се разтеглят с ръце и се оставят върху хартия на проветриво място за още около часа, докато изсъхнат. След това се стриват с длани до получаването на трохи, оставят се на слънце 2-3 дни, докато изсъхнат и се прибират в плик.
От така получената трахана може да се съхранява дълго време в херметически буркан и с нея да се приготвя трахана със сирене, трахана с кисело зеле или да се добавя в супи вместо фиде.
Коментари