Кокосовото брашно и изключително полезен продукт, който набира все по-голяма популярност и у нас. Кокосово брашно се прави от твърди вещества кокос, смлени на много фин прах.
То притежава съответния мек кокосов аромат и вкус и спокойно може да замества пшениченото брашно във всички рецепти, които не разполагат с други, силно ароматизирани съставки, както какао на прах, канела и др.
Кокосовото брашно е изключително леко и въздушно, което го прави предпочитан избор при приготвянето на кифли, палачинки и сладкиши. Но все по-широката популярност на кокосовото брашно се дължи не толкова на неговите вкусови качества, колкото на неговата полезност.
Безспорно най-голямото му предимство е липсата на глутен. На практика в кокосовото брашно няма и една протеинова молекула глутен, което го прави изключително подходящо за употреба при хора, страдащи от глутенова непоносимост.
Освен това кокосовото брашно е изключително богато на хранителни фибри. В сто грама от него се съдържат цели 39 грама фибри, което е почти двойно повече от количеството, съдържащо се в пшеничните трици.
Редовната употреба на кокосово брашно се свързва с намален риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Намалението на нивата на лош холестерол вследствие на употребата на кокосово брашно, редуцира риска от развитие на ракови заболявания и заболявания на сърдечно-съдовата система
Кокосовото брашно е полезно за всички, но то е особено важно за вегетарианците и веганите, защото е богато на протеини и здравословни наситени мазнини. Мазнините в кокосовото брашно имат язавени антивирусни, антимикробни и противогъбични свойства. Освен това имат способността да засилват метаболизма.
Ниското съдържание на въглехидрати прави кокосовото брашно подходящо и за хора, страдащи от захарен диабет.
Разгледайте и нашите рецепти с кокосово брашно.
Коментари