Какво се слага на новогодишната маса?

Какво се слага на новогодишната маса?
Снимка: gotvach.bg

Празнуването на всеки един голям празник е съпътствано от спазването на определени традиции, като една много важна част от празника е трапезата. Изключение не прави и новогодишна нощ, когато изпращаме старата и посрещаме новата година. Тогава трапезата трябва да е отрупана с най-различни вкусни ястия, за може и следващата година да ни върви по този начин – на бъде богата и изобилна.

Задължително на новогодишната трапеза присъстват ястия с месо, цитрусови плодове, вино, шампанско, различни сухи мезета, тиквеник, торта (по желание). По отношение на месото, то може да приготвено по различен начин – печено прасенце, пържоли, пълнена кокошка, пуйка или петел. Гарнитурата към месото е най-различна.

На масата трябва да има и баница с късмети и питка с паричка, за да се види кой какъв късмет ще има през следващата година и на кой ще се падне паричката. Слагат се салати, ядки, туршии, безалкохолни. Хубаво е на масата да се сложат жито и орехи.

Кръглата питка в новогодишната нощ символизира безкрайното, цикличното и съвършеното. Разчупва се от мъжа в къщата, а трапезата трябва да се прикади три пъти. Според традицията мъжът трябва да завърти новогодишната баница три пъти, след което я поставя на масата и всеки взема онова парче, което е срещу него.

Освен на ястията за новогодишната нощ, обърнете внимание и на подредбата и украсата на масата, защото няма по-хубаво нещо от вкусни ястия, подредени на красива трапеза.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати